BARN & GRÖNSAKER

Så får du barn att äta grönsaker
barn grönsaker barnhälsa nyttig kost

Barn och grönsaker ett ständigt tjat!

Hur ofta sitter inte vi vuxna och tjatar på att barnen ska äta sina grönsaker. Det är en ständig fight! Och till slut kapitulerar man. Som förälder.

Jag personligen har aldrig förstått när andra föräldrar ”klagar” på att det är hopplöst att få barnen att äta sina grönsaker. Så, jag har löst det åt er!

Hungriga barn äter allt!

Har du tänkt på när barnen kommer hem från förskola och skolan att de är lite trötta, griniga och hungriga. ”Vad blir det för mat?” och ”När ska vi äta?” är klassiska välkomstfraser vi får fort de kommer in genom dörren.

Det jag gör, som lagar mat i vårt hushåll, efter jag gett dem lite kärlek är att säga; ”Det är snart klart, jag håller på att göra en jättegod gryta. Ta det lugnt ett tag. Hur var dagen?”. Med andra ord information, hopp och en skenmanöver. Medans vi småpratar så förbereder jag grönsaker oftast morötter, blomkål, rädisor, gurka, paprika … ganska ”snälla” grönsaker i smaken. Vitkål t ex kan vara rätt starkt m fl.

Börja smått och försiktigt

Sedan ställer jag fram det på bordet när det slagit på TV:n eller gör läxorna. Säger ingenting. Deras hunger tar över och de börjar smygta en grönsak att knapra på. Vips är de slut innan middagen är klar. Ibland skämtar jag om att; ”Vad ska vi vuxna få, då?” Så klart har jag skurit upp till oss innan också. De tycker att det är lite kul. Känner sig lite duktiga. Problem solved.

I maten då!?

Vissa barn har någon form av röntgen syn när det kommer till grönsaker i maten – även de minsta bitarna.

Det jag gjorde i början var att finhacka/riva grönsaker och gjorde mörka såser och grytor. Så börja med klassiska barnfavoriter som t ex köttfärssås, lasagne, pannkakor m fl – ifall det upptäcks kalla det för kryddor! 😉

När de börjat vänja sig

Ett annat trick kan vara ha i grönsaker precis mot slutet av maträtten. Så de fortfarande är knapriga! Så de fortfarande är krunchiga, sånt uppskattas (även av vuxna). En bonus är att man inte kokat bort alla vitaminer också.
Som t ex ”morotsslantar” i korvstroganoff, jättegott! Eller varför inte paprika, minimajs och vattenkastanjer i någon asiatisk kokosmjölksrätt?

Några rätter att testa och med vad;
– Köttfärssås = Rivna morötter
– Lasagne = Finhackad spenat
– Pannkakor = Finhackad spenat (syns iof, men de kommer älska de ändå)

Smaklig spis (och lycka till)!
/Peter

OBS!
Undvik att muta barnen! Det är sällan bra, det skapar bara en dålig ovana både från din sida och barnen förväntar sig något varje gång de ska ”prestera” något.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är pm-circle-medium.jpg

Skrivet av Peter
Följ mig på Instagram