HELANDE ANDNING

Rätt andning stärker både kropp och själ
helande andning andningsövningar wim hof method whm livshack lifehacks

Wim Hof Method = helande andning

Wim Hof är en legend när det kommer till uthållighet och utmana sig själv. Han har även förbryllat forskare som studerat honom in i minsta detalj när han med hjälp av hans helande andning kan uthärda extrem kyla och självläka sin kropp. Han har utvecklat en egen andningsteknik, Wim Hof Method, som gör att kroppen reparerar sig själv på cellnivå. Hur märkligt och häftigt är inte det! 

WHM kort beskrivet

Kort beskrivet av andningsövningen är att man djupandas 30-40 gånger, så att kroppen mättas med syre. Sedan håller man andan, minst 1 min 30 sek, tills diafragman börjar kämpa efter luft då andas man in och pressar lätt upp mot huvudet.

Det här händer i kroppen efter en andningsövning; 

lifehacks helande andning

Jo, låt mig förklara i punktform samt med en egeninspelad video för att förtydliga hela processen;
1. Djupandas mellan 30-40 gånger. Ända från magen och upp i huvudet.
2. Släpp ut luften! Eller som Wim uttrycker det; ”Let it go”. Släpp ut ca 75%. För varje djupandning mättar du kroppen mer och mer med syre. Jag brukar klocka 2 minuter för att slippa räkna. I video kör jag bara 60 sekunder.
3. Håll andan, efter du släppt ut lite luft. Du vill inte ha för mycket luft i lungor och kropp när du ska slappna av och hålla andan, så ”länge som möjligt”, och med det menar jag minst i 90 sekunder.
4.  När syret börjar ta slut i kroppen kommer diafragman börja jobba och vilja ta in luft. Håll emot ett par gånger. Då kommer du känna ett rus. Väldigt behagligt enligt mig.
5. Andas in och börja pressa lätt uppåt mot huvudet. Inte för kraftigt.
En omgång är klar!

Det är rekommenderat att man kör 3-4 gånger för optimal effekt.

Det är ingen tävling, ta det lugnt

Du kommer märka att du får längre tider för varje omgång du kör. Och i början kommer du bli så imponerad och peppad av dina resultat att du bara vill hålla andan längre och längre. Men ta det försiktigt – DET ÄR INGEN TÄVLING, annars kan då det sluta illa eller som för mig …

Jag själv hamnade där och jag kan bara skylla på min tävlingsinstinkt. Den bästa tiden jag fick var nästan 4,5 minuter, men jag slutade när jag kände att lungorna började bli överansträngd och vid ett tillfälle spräckte jag ett blodkärl i ögat. Nu brukar jag hålla mig mellan 1.30-2:15 minuter. Ett perfekt spann för att få fullt ut av övningens fördelare.

EXEMPELVIDEO › WHM-ANDNING

Ha det som morgonrutin

Jag har detta som en morgonrutin innan jag börjar jobba. Jag utför övningen antingen liggande på kontorssoffan eller i bilen. En perfekt start på dagen. Under själva ”hålla andanfasen” brukar jag köra Tacksamhets-lifehacket, det lugnar kroppen och tillför positiv energi.

Mår mycket bättre sedan jag började

Sedan jag började, för snart ett år sedan känner jag mig både piggare i huvudet, friskare i kroppen och till viss del även starkare fysiskt.
Jag rekommenderar alla att köra WHM-övningar, på den nivån det passar dig. Besök och ännu hellre bli medlem på WHM-hemsidan för mer djupgående kunskap. Sedan kan vi byta erfarenheter!

Innan jag tränar gör mig starkare

En period körde jag övningen innan jag körde ett styrkepass. Jag kunde lätt lägga på 10 kg på mina styrkeövningar. Det var rätt häftigt. Och nästa gång jag ska ställa upp i någon tävling kommer jag helt klart köra denna övning innan.

Slutligen, vill jag poängtera att andning är ett av kroppens superkrafter. Ju mer du lär dig om dess kraft desto bättre kommer du må!
Vi människor ”ytandas” alldeles för mycket och med munnen, vilket är två sätt som försämrar vår syreupptagning och återhämtningsprocess.
Lär dig mer om att andas med näsan här (lifehack på G).

Go with flow!
/Peter

UPPDATERING [200912]

Helande andning – Hela kroppen
Ta det ett par steg längre …

Jag har utvecklat WHM helande andning med att adderat lite godsaker som kanske kan inspirera er som kört ett tag. Jag tänker att själva andningprocessen helar kroppen fysiskt. Så varför inte jobba lite mer psykiskt – när vi håller andan. Så utnyttjar vi hela tiden till något större.

ÖVERKURS 1.

Beräknat på tre omgångar:

OMGÅNG 1 – Tacksamhet: Säg tyst (eller prata till dig själv) – Vad du är tacksam för i livet, eller bara här och nu.
Exempel: Jag är tacksam för min familj, mina barn och hustru, jag är tacksam för livet som ger mig så mycket, jag … för vårt fina, inspirerande och flexibla hus, jag … för min hälsa, för min problemlösningsförmåga osv osv.

OMGÅNG 2 – Affirmationer: Säg tyst eller ljuda – Säg affirmationer som boostar och peppar dig till att förverkliga saker du vill ska ske. Det är när du verkligen tror och säger det som de kommer att inträffar.
Exempel: Jag är stark fysiskt, jag är stark psykiskt, jag är frisk och har god hälsa, jag är målmedveten och har en vision, min magkänsla, hjärta och hjärna är i synk och harmoni, jag är älskad och älskar, jag har det ekonomiskt bra för resten av mitt liv, jag förverkligar alla mina drömmar osv osv

OMGÅNG 3 – Ta emot Universums kraft. Jag tror starkt på att vi alla är förenade på något vis genom universum som är det närmaste religion jag kan komma. Jag tror på att universum besitter kraft och energi som vi bara kan drömma om. Så varför inte ”be” om att få ta del av den.
Säg tyst eller ljuda;
(ex) Universum jag är redo att ta emot din kraft och energi, Universum jag tar emot din kraft och energi, Universum jag känner hur du fyller mig med din kraft och energi.

Sätt dina egna ord på vad du är tacksam för, vill säga för affirmationer eller något helt annat i sista rundan som resonerar mer med dig som person.

ÖVERKURS 2.

För att ta ovanstående ännu ett steg längre jobbar jag även med symbolik och flöden, så här;

OMGÅNG 1: När jag säger min Tacksamhet så knyter jag händerna för att styrka (poängtera) lite extra att jag är SÅ tacksam för dessa saker.

OMGÅNG 2: När jag säger mina Affirmationer så knyter jag händerna men pekar med pekfingret framåt och har även tummarna uppåt. Hållningen blir lite som en pistol – symboliken för mig blir jag tar sikta på det jag säger och ska ”skjuta mig” dit. Dit är jag på väg!

OMGÅNG 3: Då har jag händerna öppna på knäna, riktade uppåt. En mer mottaglig hållning. Tilltar huvudet lätt uppåt för att vara mer mottaglig.
När jag tar emot en Energin och Kraften tänker jag att jag långsamt börja fylla kroppen ända från fötterna upp till huvudet.

Som vanligt hitta dina grejer och små justeringar för att optimera din helande andning.


LADDA NED-TIPS (appar):

+ WHM-app; Klocknings- och statistik appen. Med instruktionsvideos
+ Ensō Meditation Timer; Meditationsapp för att klocka din andning istället för att räkna.

Skrivet av Peter
Följ mig på Instagram