PERIODISK FASTA

Förbättrar hälsan och förlänger livet
periodisk fasta intermitent livshack lifehacks

Det är skillnad på banta och fasta!

Det finns en uppsjö av ”bantningskurer”. Och de flesta är rätt plågsamma. Och faktiskt t o m rätt destruktiva. Fasta däremot kan vara riktigt bra för kroppen om man gör det rätt, som t ex periodisk fasta! Den här ”vikthållningsformen” har det forskats en hel del kring. Man har t ex kommit fram till att man lever längre* om man fastar regelbundet. Med andra ord äter vi ihjäl oss sakta men säkert! Vilket är en process vi skyndar på med allt skit vi stoppar i oss, som socker, sötningsmedel, färgämnen och framförallt allt mystiska E-ämnen! Men det är en annan diskussion.

I detta Lifehack tänkte jag prata om hur du kan gå ned i vikt utan att bryta ned muskler och egentligen behöva ändra så mycket på din livsstil.

Så hur funkar periodisk fasta? 

Kort och gott handlar det om att inte äta något på 12–16 timmar. Röra på sig 10 (max 20) minuter på morgonen. Och för att öka på effekterna kan man ta en ”kall-&-varmdusch”. That’s it!
Vissa som är stora frukostätare kan ha det lite tungt i början. Men går man och lägger sig tidigare och fyller på med vätska så kommer det inte vara någon match efter ett par dagar.
Med vätska menar jag; Svart kaffe, grönt te och vatten är okej att inta under fastan. Absolut inga kalorier ska intas!

Sammanställning fastahack

Börja klocka från sista tuggan, 12–16 timmar. Låt säga att det sista du åt var kl 20.
På morgonen kl. 8 har det gått 12 timmar, dvs minimumgränsen. Drick vatten, kaffe eller grönt te. Om du känner att du behöver få i dig något. Det är tom rekommenderat att dricka en stort glas vatten för att återställa vätskebalansen. Vi svettas mer än vi tror medans vi sover.
Ta en morgonpromenad. 10–20 min i ”samtalstempo”, m a o så pass lagom att du skulle kunna prata utan att bli anfådd.
Är du en frukostmänniska kan du börja förbereda frukosten efter den promenad. Nu är du uppe i 13 timmar om du tagit det lugnt. Sedan är det okej att äta, men ta det ett steg längre om du kan;
Är du inte jätteberoende av frukost fyll på med vätska. Vatten är alltid bra. Men är du en kaffedrickare så är det en bonus det t o m stimulerar viktnedgång.
+ Vill du boosta på effekten ytterligare ska du ta en ”kall-&-varmdusch”; 20 sek kallt, sedan 10 sek varmt – repetera 10 gånger. Detta ökar på förbränningen och det ännu mer positiva får kroppen att hela sig. På cellnivå.
Håller du ut till lunch så kommer du med lätthet upp till 16 timmars fasta. Men gå inte över den gränsen. Då börjar det bryta ned ”kroppen” istället.
= Klart! Enkelt va’!

Jag har testat i tre dagar …

I skrivande stund har jag kört detta i tre dagar, dock utan duschmomentet. Vill spara på det för att se hur det går utan. Och jag har faktiskt gått ned 1,5 kg på nästan ingen ansträning! Jag känner ingen energiförlust heller. Och jag är väldigt energiberoende. Blir spännande att se om jag kommer ned till mitt viktmål på 78 kg, inom kort …

[uppdatering 191120] Jag har kört i två månader nu!

Nu har jag kört i två månader och jag mår super! Det här (och äta mindre kolhydrater) är verkligen min grej. Det var inga problem att komma ned till 78 kg som var mitt mål! Jag kör inte duschmomentet. Det är inte min grej däremot. Men en promenad på 10 min försöker jag klämma in varje morgon innan jag går in på kontoret. Superskönt och uppiggande och helt kravlöst att ta en sväng längs vackra Motala ström … känner du dig arbetsstressad börja planera vad du ska få gjort under dagen.

Kombinera med träning

Jag tränar styrka ett par dagar i veckan och då passar det inte så bra att banta. Då är periodisk fasta optimalt. För då kan man fylla på med behövlig proteiner för att bygga muskler och fasta över natten. Fettet förbränns och muskler byggs. Win win!

Fasta där med basta!
/Peter


*Historiskt har mänskligheten ätit väldigt lite, men ändå levt förvånansvärt länge trots extrem ohygien och riktigt allvarliga sjukdomar. 

Kroppen går in i ett sparläge, där ”fettbanken” prioriteras som energikälla istället. Häftigt va’!

Källa: Ben Greenfield.
Hälsocoach, triatlet och forskare
biomekanik och träningsfysiologi.

P.s.
Läs mer om periodisk fasta här.
Även HackSpirit har erfarenheter kring detta.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är pm-circle-medium.jpg

Skrivet av Peter
Följ mig på Instagram