Rutiner – Vägen till succé

Det är i de små vanorna stora förändringar sker
rutiner dagliga vanor livshack

Rutiner förändrar allt. Till det bättre

Vill du göra stora förändringar i ditt liv ska du börja med det lilla. Det är de små förändringarna som gör den stora skillnaden – På Sikt.

Låt mig förklara och ge exempel.

En klassiker; Gå ned i vikt! Hur många av oss har inte försökt gå ned i vikt för att se bättre, komma i de där kläderna (läs storlekarna) man älskar och vill ha på sig och så klart att för att det är inte bra att vara överviktig.
Nyårslöftet, ett naturligt startskott för att ta sikte på sommarens mer avklädda säsong. Vi skriver upp oss på årskortet och har vi tur och hittat någon form av inspirationen efter nyårsruset lagt sig är vi där veckan efter. Vi kör som en galning! I en kanske två månader. Sen är vi slutkörd och ser ingen större förändring. Samma sak med ”quick fix”-bantningsprogram osv osv. Vi blir helt dränerad innan vi ens kommit igång. Vi blir inpräntad med att du måste ta i för att få resultat. Nej, det gör vi inte, säger jag.

Hur jag gör då? 

Svaret är egentligen väldigt enkelt; Skapar du dagliga rutiner kan du förändra allt. Punkt. 

Visst det låter superjobbigt. Tjatigt. Att göra samma saker varje dag ut och dag in. Men det är din hjärna som spökar och din syn på livet – Vi vill att allt ska vara kul hela tiden. Men hur bra är vi på att ha kul hela tiden? Och hur dränerande är det inte att försöka ha kul hela tiden??

Hjärnan, och kroppen, mår bäst av rutiner. När kroppen känner igen vad du gör känner den sig lugn och trygg. Som t ex sömn; Om du går och lägger dig och vaknar samma tider varje dag (ja, tom på helgen), så kommer du få en mer kvalitativ sömn och behöver inte sova ikapp (vilket sällan gör att du känner dig piggare). Det gäller bara hitta sina klockslag. Få en 8 timmars sömncykel som passar dig bäst. Det kan ta lite träning att hitta rätt, men när du väl hittat den kommer du få så mycket ny energi! Och stora förändringar börjar ske.

Min första fråga till dig; Vad vill Du förändra, till det bättre?

Några exempel;
– Bli piggare
– Gå ned i vikt
– Läsa mer/Lyssna på podcasts
– Mer tid med barnen
– Träna mer
– Dricka mer vatten
– Meditera
– Äta mer frukt
– Tid för vänner/familj
osv osv

Ta fram din kalender i mobiltelefonen. Börja fylla på med förändringar!
Men börja smått, du kan inte förändra allt då kommer det gå som med gymkortet och bantningskuren.
Börja med t ex vatten. Vi alla dricker för lite vatten och förstår inte varför vår hud alltid ser narig ut, vi har huvudvärk mm. Bestäm hur mycket vatten du vill (ta reda på bör) konsumera under en hel dag.
Dissikera ned det till något greppbart, som passar dig, som t ex 33 cl x 6 tillfällen = ~2 liter. Och lägg in påminnelser i kalendern.

Samma sak med viktnedgång. Börja ta morgonpromenader innan frukost. Fasta dagligen (läs mer här hur). Cykla/gå efter måltider. Det sätter igång matsmältningen och du dåsar inte till. Och börjar gå ned i vikt.

Svar på ovanstående exempel …

I kalendern;
– Bli piggare = Lägg när du ska lägga dig/kliva upp
– Gå ned i vikt = Lägg in 10 morgonpromenad och 10 min efter lunch.
– Läsa mer/Lyssna på podcasts = Lägg in lästid innan du ska sova. Lugnar hjärnan och du får skärmfritt vilket är bara ger bättre sömnkvalitet.
– Mer tid med barnen = Lägg in 15 min egentid med varje barn. Om inte varje dag, varannan kanske? Mer på helgen.
– Träna mer = Lägg in 2 kortpass i veckan om det känns lagom. Se till att de är korta och effektiva.
– Dricka mer vatten (se exemplet ovan)
– Meditera = Lägg in en kortsession direkt efter du vaknat. Klart! Och du känner dig mer i balans och redo att tackla dagen.
– Äta mer frukt = Fruktstund kl. 15. En barnklassiker som alla vuxna mår minst lika bra av.
– Tid för vänner/familj = Varannan vecka. Månad. Har du det inlagt är chansen större att det blir av. Och du slipper ångest.
osv osv

Det sägs att det tar 21 att skapa en vana.
Efter 90 dagar blir det en livsstil. 

Jag kan inte mer än hålla med. Jag är ett levande exempel på dåliga vanor till en rutinexpert. Och jag mår sååå mycket bättre! För att jag förändrat på det lilla, enkla som vuxit och blivit till något stort.
En livsstilsförändring på nästan alla plan.

Så här ser mina dagliga rutiner ut just nu, och jag skruvar på de hela tiden för att passa mitt liv. Inte tvärt om. Rutinerna ska inte styra över livet. De ska förhöja!

livshack lifehack rutiner kalender

Som ni ser så är det flera micro-insatser under dagen. Nu har jag kört ett tag och adderat, dvs det såg inte alls ut så här i början. Så, snälla börja lugnt. Det är viktigt att det blir en god vana.
Mitt vattenintag och fasta får jag påminnelser om från appen Fastic.

Hoppas du ser det fantastiska i denna lilla justering. Jag lovar när du hittat dina rutiner kommer livet och livskvalitén öga avsevärt. På alla plan.

– Nothing to it, but to do it!
:Peter

P.s.
Kör du fast och behöver bolla något eller fråga hur jag gör eller tänker?
Hör av dig via chatten nedan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är pm-circle-medium.jpg

Skrivet av Peter
Följ mig på Instagram