dec 16, 2021

Musikhjälpen 2021
För en värld utan barnarbete

musikhjälpen 2021 För en värld utan barnarbete

Viktigaste temat hittills, för mig …

För en värld utan barnarbete

Vi vill alltid barnens bästa; Därför känner vi att årets tema För en värld utan barnarbete känns apviktigt! Vi kommer bidra och hoppas kunna inspirera dig till att lägga en slant, gärna i vår bössa. ♥

Så lite ger så mycket

Visste du att i de fattigaste av länder krävs det bara 100 kronor för att ett barn ska kunna gå i skolan Ett Helt År!(?) Hur kan vi inte bidra med något för att förändra livet för barn, framtiden och ett liv. Alla förtjänar en bättre framtid. Framförallt chansen att kunna forma sin egen. 

Personligt engagerad  

I ärlighetens namn så är jag faktiskt personligen extra engagerad i just detta ämnet. Tro det eller ej så har jag upplevt just detta själv. Låter otroligt att det ens existerar i ett land som Sverige. Men det gör det.

Min mor kom till Sverige från Finland på 70-talet … Lång historia kort så träffade hon en man med italiensk-arabisk bakgrund som blev min styvfar. Från hans kultur ansågs det självklart att barn ska börja jobba för familjen vid tidig ålder. Redan vid 5-6 års ålder fick jag lära mig restaurangyrket. 

Det var oerhört lärorikt, men inte en uppväxt jag unnar eller rekommenderar något barn. Barn ska vara barn. Lära sig av sina egna misstag i livet inte andras.

Detta är också en anledning till varför jag även är väldigt engagerad i föräldraskap, familjeliv och lära sig att utvecklas i alla faser i livet. Som jag hoppas kunna inspirera er som är föräldrar och ”mitt i livet” mer om i framtiden här på bloggen. 

Lägg en slant i vår bössa!


Extra kul att det är i Peking i år

För det första, för er som inte visste kallas Norrköping för Peking. För det andra är det staden vi huserar i (samt Bunn, Jönköping). Så, våra hjärtan slår dubbelt för dessa två fina platser. Varje dag jag åker hem, för att plocka upp barn från skolan, passerar jag Musikhjälpen på Gamla Torget.

Vi kommer så klart besöka ”Kärlekens torg” med hela familjen så fort tillfälle ges. Hoppas vi ses där! Om inte annat säg till så kan vi fuldansa tillsammans framför buren. 😉    

Fram till Kalle Anka och hans vänner på julafton

Vi har bössan öppen fram till kl. 15 på julafton, då en annan apviktig tradition tar vid, så Kalle Anka och hans vänner önskar God jul*Vi vill så klart inte att barnens ska missa denna höjdpunkt! Så, se till att barnen släpper sina mobiler för en stund. 😉

I och med det önskar vi alla, framförallt barnen en riktigt … 

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Och du …
♥ Glöm inte trycka på knappen och skänk en julklapp till ett barn ♥ GE kärlek och slant i vår Musikhjälpen-bössa

Är du otålig kan du skanna QR-koden nedan med mobilen:

monkids musikhjälpen qr-kod

 

Musikhjälpen skriver …   

För en värld utan barnarbete Musikhjälpen Norrköping

Alla barn har rätt till en trygg barndom. Trots det tvingas just nu 160 miljoner barn i världen till barnarbete. De sliter på stekheta åkrar, utsätts för gifter i osäkra fabriker, kryper i trånga gruvgångar och städar bakom stängda dörrar där ingen ser vad som händer.

Ett av tio barn i världen utsätts för barnarbete

Barns rättigheter kränks när de utsätts för arbete som skadar deras utveckling, är fysiskt och psykiskt farligt och som hindrar dem från att gå i skolan. Det gör att barn inte får vara barn.

Det mesta barnarbetet sker inom jordbruk och på landsbygden. Det finns ofta inga ordentliga arbetsgivare, kontrollinstanser eller skyddsnät. I sina mest extrema former innebär barnarbete att barn behandlas som slavar, att de säljs till arbetsgivare mot löfte om ett lån eller att de utsätts för allvarliga faror och sjukdomar. Nästan hälften av allt barnarbete utförs inom områden som ses som extra farliga, till exempel inom byggbranschen, gruvindustrin och i fabriker.

Antalet barn som arbetar ökar

Få familjer skulle låta barnen arbeta om de hade ett bättre alternativ, men när människor lever i extrem fattigdom blir många desperata och gör vad som krävs för att överleva och ha mat på bordet. Det är lätt för arbetsgivare att utnyttja barn då de jobbar hårt utan att klaga och är billig arbetskraft.

Risken för barnarbete är extra stor vid kris, krig och katastrofernär familjer riskerar att förlora sin försörjningoch flerbarntvingastill arbete. Efter en stadig minskning de senaste 20 åren pekar trenden nu åt fel håll -antalet barn som tvingas till arbete ökar.

Fattigdomens onda cirkel

Barnarbete är en konsekvens av fattigdom men bidrar också till att livet i utsatthet fortsätter. När barn måste arbeta i stället för att gå i skolan och lära sig läsa, skriva och räkna blir det ännu svårare för dem att i framtiden få ett tryggt jobb med anständiga villkor. På så vis förstärks fattigdomens onda cirkel.

Vad kan Musikhjälpen göra?

Att ge fler barn rätt till gratis skolgång som håller hög kvalitet och se till att barn stannar kvar i skolan är ett av de mest effektiva sätten att minska barnarbete. Det kan handla om att täcka kostnaden för skolmaterial. En annan åtgärd kan vara att stödja familjer så att de blir mindre ekonomiskt sårbara, vilket är extra viktigt vid katastrofer och kriser.Det krävs ocksåmer kunskap,lagaroch åtgärder. Därför kan pengarna från Musikhjälpen också gå till att utbilda och påverka barn, föräldrar, myndigheter och ledare i samhället för att öka kunskapen om barnarbete.

Genom Musikhjälpen 2021 ökar vi tillsammans kunskapen och engagemanget för en värld utan barnarbete! 

Läs mer om årets tema och Musikhjälpen här

Källor: UNICEF, ILO, FN

Monkids – Vi Stödjer Musikhjälpen

Så tacksam för min arbetsgivare

Slutligen, så är jag så tacksam för att ha en arbetsgivare som ser till barnens bästa och stöttar mig i ett sådant personligt engagerande ämne. Som både ger mig utrymme att skriva om det men även skänka pengar och dra igång ett initiativ som detta. Tack Monkids/Acrilex för att ni finns här för mig och barnen! <3

Hoppas detta inlägget inspirerar er.

Ta hand om varandra och barnen – lite extra i jul och nyår!
/Peter

written by Hello Peter Max

Gör min dag med en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.