sep 8, 2020


OPTIMERING & PROBLEMLÖSNING

optimering problemlösning hello good living macgyver

Idag har jag tänka och funderat mycket på vart min optimering- och problemlösningsförmåga kommer ifrån, egentligen …

Det är nog ”talanger” jag utvecklat sen barnsben. Det kom nog i från att jag alltid försökte köpa mig tid för att kunna ta det lugnt eller få göra något kul, istället för att jobba.

Ni som har läst min Livsberättelse vet att jag började jobba i väldigt tidig ålder, som 5-6-åring – Då vill man inget hellre än att leka. Så det var nog där det började.

Jag minns att jag lärde mig att vika pizzakartonger superfort – Lärde mig tekniker på hur det kunde gå snabbare. Samma sak med att skala potatis, bära fyllda glas, alltid ta med mig något vart jag än gick för att slippa gå och hämta det senare. Osv osv.

Det blev en del av mig

Sen har nog ”optimering” blivit en del av mig som person och utvecklats per automatik – Att jag alltid har sett hur saker och ting kan förbättras, effektiviseras eller lösas. Jag ser sällan ett problem (min fru skulle nog säga annat*) – Jag vill förstå det för att kunna lösa det.

Som t ex i militärtjänsten – En anledning (förutom att jag är tjurskallig) till att jag blev Årets Jägare på mitt förband var nog mycket för att jag effektiviserade och optimerade allt hela tiden. Jag kom på hur jag skulle ta på mig ryggsäcken snabbare. Vart jag kunde fästa kniven för att komma åt den smidigare. Hur jag kunder urskilja mitt vapen i mörkret från andra osv osv. För jag var långt ifrån störst och starkast. Jag skruvade på det jag redan hade – min problemlösningsförmåga.

Exempel på andra saker jag effektiviserat/optimerat;

 • Familjekalender – En visuell i köket. Det här gäller sedan lek!
 • Barnen kliva upp snabbare – Sätt på tv:n. Morgonmusik. Tända lampor
 • Grönsaker – Medans du hackar gör mer så det är klart och finns
 • Dricka vatten – Har en app som påminner mig regelbundet
 • Vardagsträning – Ställt kalendern på när det är dags att promenera eller göra armhävningar
 • Träningsväskan packad i bilen – Bara svänga förbi gymmet och köra
 • Eteriska oljor på strategiska platser – För meditation, jobbpepp osv
 • Effektivisera körningen – Långkörning kan kortas ned. Tänk formel 1
 • Tandtråd (Plackers) i duschen – Lätt att glömma annars
 • Liv i synk – digitala enheter – Alla mina digitala enheter är synkade
 • WHM-andningen – Mellan varje runda säga tacksamhet och affirmationer
 • Speed Reading – Lära mig saker snabbare och ta in mer information
  osv …

”Jag har inte tid. Kan inte” = Bullshit!

Jag har aldrig riktigt förstått de som säger att de inte kan eller har tid. För mig handlar det bara om att man inte vill eller är tillräckligt intresserad. Vill du så löser du det. Löser du det inte så ser du till att hitta någon eller något som löser det åt dig – Med andra ord i princip allt går att lösa. Och du kan inte säga att det inte går förrän du verkligen har försökt. När du väl kommit dit. Där det verkligen är stopp! Då har du åtminstone lärt dig en hel del under resans gång. Win win.

Jag älskar, och försöker leva efter, det här citatet av Nelson Mandela;

effektivisering optimering hello good living nelson mandela quote

Med det sagt så säger jag inte att allt behöver optimeras eller effektivseras det är helt okej och t o m bra att i lugn och ro hacka grönsaker till ”tacomyset”. Du känner nog ganska tydligt vad som inte funkar.

Idag löser jag problem åt andra

Min profession idag går mycket ut på att lösa problem åt andra. Som hur ska vår produkt sticka ut gentemot konkurrenterna? Vad gör vårt digitala flöde intressantare? Varför säljer vi inte mer? Vad är det för fel på vår logotyp som vi haft sedan vi startade? osv osv … älskar den delen av processen – Att hitta svaren och sedan visualisera/förverkliga de.

Nothing to it – But to do it!
/Peter ”Macqyver” Mäkelä

P.s.
Min Livshack är tydliga kvitton på att jag försöker hitta lösningar och optimera vardagen och livet. Kolla in de och se om det är något som kan göra ditt liv till det bättre.


written by Hello Peter Max

Gör min dag med en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.