okt 6, 2020


SNABBLÄSNING
3 VECKORS UTBILDNING

Nu kan jag numera titulera mig
Super Reader/Speed Reader.

Idag avslutade jag min tre veckor långa utbildning i snabbläsning. Vilken otroligt spännande resa. Framförallt matnyttig. Jäklar vad jag ska lära mig nu, snabbare.

Den kunskapssugna krögarsonen

För att backa bandet, så började det hela med att jag funnit ny kärlek till att läsa. Jag kommer absolut inte från ett hem där man läser. Jag växte upp med videofilmer (vi hade videobutik ett period) och serietidningar. Då räknar jag inte in menyerna vi hade på våra restauranger.

I min personliga utvecklingsresa är ett av mina intellektuella mål att lära mig läsa bättre. Vilket i sin tur gjorde att jag ville läsa mer. Och sen när jag började läsa mer kände jag att det finns så mycket jag vill lära mig. Vilket ledde till frågeställningen; Hur ska jag kunna lära mig mer på kortare tid?

Snabbläsningskurs var svaret

Jag har hört talas om Jim Kwik i många olika sammanhang, som har med hjärnan att göra. Något jag fascineras oerhört av. Jag hittade en av hans utbildningar på nätet; Speed Reading – en tre veckors onlinebaserad utbildning i snabbläsning. Ödet sa att det var dags att uppgradera hjärnan!

Det är lätt att kliva in i en sådan utbildning med fördomar. Min första och största var nog att jag fick en känsla av att det handlar om ”skumläsning”. Hur ska man då snappa upp mer information om man skummar igenom texter och böcker? Speciellt om man vill lära sig/komma ihåg innehållet, tänkte jag.

Men det fick jag äta upp. Bara efter ett par dagar insåg jag att det här var på en helt annan nivå. Jag fick lära mig massvis med tekniker på att få upp hastigheten, uppvärmningar, pauser, förståelse och framförallt modeller på hur man ska ta in t ex ”teknisk information”.

Mina hinder

Något jag både fick bekräftat och blev ett mindre hinder var att min syn blivit sämre. Antar att här var det definitiva kvittot på att min Lasersynoperation gjort sitt. Men jag får vara tacksam för de ~15 åren av god syn.

Ett annat hinder var att jag har problem att ta in större mängder av information, pga utbrändhet och minnesförträngning. Men jag kände ju längre in i kursen jag kom desto mer fastnade. Det känns som dessa tekniker är helt klart något som min hjärna och ”minnesbank” kommer ha nytta av!

Jag började som en ”average reader”

I början av utbildningen hade jag en WPM (words per min.)260 ord i minuten. En ”normalläsare” ligger oftast kring 200–250 ord/min. Vi mätte vår hastighet nästan varje dag. Vilket visade sig i slutändan se ut som en aktiekurva – En långsiktig investering. Det gick upp och ned men steg ju längre tiden gick. Sista dagen på kursen låg jag på 410 WPM.

”Leaders are Readers”

Som en före detta tävlingsmänniska reagerade jag först med att jag hade hoppats på mer – men det släppte jag fort, vilket bara det i sig visar att jag kommit långt på min resa. Jag såg istället; Wow, vilka verktyg jag har nu och fortsätter jag träna så kommer både hastigheten och förståelsen öka.
DET är min morot!

”Knowledge is Power”

MINA MÅL;
Läsa 20 min/dag, 20 böcker om året och jonglera!

I slutet av utbildningen ska man sätta upp greppbara mål. Även om kursen mer eller mindre säger att; ”Nu har du kapaciteten att läsa en bok i veckan”. Så känner jag att mitt mål är inte antalet böcker snarare lite som den hälsosamma aktiekurvan som konstant stiger, på sikt.

Jag kommer varva böcker om kunskap och fiction. Hjärnan älskar variation. Och det gör jag med. Jag vill inte bara fylla på med kunskap med risken att jag aldrig hinner förvalta allt jag tar in. Jag ser även fram emot att få försvinna iväg in i spännande historier också.

Just, ja jonglering! Det ska jag lära mig också. En av övningarna man kan göra innan man börja läsa är just att jonglera. Det både tränar båda hjärnhalvorna och periferiseendet.

Kan bli en eller flera Livshack av allt jag lärt mig

Med all nyfunnen kunskap känner jag att jag skulle lätt kunna skapa flera matnyttiga Livshack att dela med mig av. Ska låta det marinera lite, så det inte blir för övermäktiga sådana. Har ni några önskemål eller frågor, låt höra …?

Ett par tips jag kan dela med mig av;

Hur värmer jag upp?

1. Med pekfingret, framför dig. Gör en ∞-rörelse i luften, långsamt. Följ rörelsen bara med ögonen. Byt håll. Ca 1 min. Tränar båda hjärnhalvorna och periferiseendet.
2. Läs ett uppslag med normal hastighet och förståelse i fyra minuter. Sedan igen på 3 min. Sedan 2. Och slutligen på 1 min!! Sen är du redo att köra!
3. Lär dig jonglera.

Hur kommer jag ihåg bättre det jag läst?

1. Ställ frågor innan. Vem handlar det om? Vad ska hen lösa? Vart utspelar det sig? Vilket årtal är det? Vad som helt.
2. Gör en Mindmap (Tony Buzan).
3. Gå igenom kapitlet först och hitta ord som du ”hakar upp dig på”. Skriv ned dessa och förklara de för dig själv.
4. Skumläs kapitlet sedan. Sedan läs det normalt. Studier visar att skumläser man något innan man faktiskt läser så fastnar informationen bättre. Jämfört med att läsa samma kapitel två gånger normalt! Skumt, va’.

Avslutningsvis vill jag bara påminna om styrkan att kunna läsa, bättre. De flesta av oss läser fortfarande på samma sätt som vi lärde oss en gång i tiden. Att utveckla sitt läsande är kanske den bästa investering du kan göra för dig själv. Med högre inlärningsförmåga och hastighet kan du uppnå så mycket mer. Lättare att nå dina mål. Och bästa hjärngympan.

Nothing to it but do it!
/Peter

P.s.
Nu har jag blivit inspirerad, väldigt sugen, på att gå Jim Kwiks Super Brainutbildning också. Den sägs kunna öppna upp hjärnan avsevärt samt bättre minne. Låter som mitt nästa Intellektuella Mål!

written by Hello Peter Max

Gör min dag med en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.